Kraljević i prosjak

Adaptacija po motivima istoimenog romana Marka Twaina.

PREMIJERA je održana 23.11.2005. u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, a svoju jubilarnu 100 - tu izvedbu doživjela je samo nakon godinu i 10 mjeseci igranja u kazališnim prostorima diljem cijele Hrvatske, kao i tijekom ljetne turneje 2006. i 2007. na otvorenim scenama. Radosno tužna priča u kojoj dva dječaka u tajnosti zamjenjuju svoje životne uloge. To sa sobom nosi bezbroj radosnih, komičnih, opasnih, ali i tužnih situacija.

Dječaka ljubav, milosrđe, opraštanje i tolerantnost prosjaka Toma i kraljevića Edwarda bile su putevi velikih pozitivnih promjena u tom okrutnom vremenu vladavine kralja Henrika VIII. Kraljević, Prosjak, Baka, Sir John, Pete, Kralj Henrik VIII, Šegrt, Zatvorenici ... su likovi u koje gotovo trenutačno ulaze samo dva glumca na sceni. Teško je vjerovati, ali za vrijeme jednosatne predstave, glumci se za vrijeme igre, presvuku 22 puta, i jednako toliko puta promjene karakter i stanje.

Doista virtuozno i hvale vrijedno predanje. Današnji svijet nije ništa manje okrutan, samo na drugačiji način. Potražimo u svojemu srcu to najveće svjetlo i oslobodimo ga. Dogodit će se čudo. Zbog svega rečenog, predstava je dinamična i obojena vjernim kostimima i rekvizitima. Glazba odiše tonom vremena u kojem se radnja zbiva, a svjetlo zorno dočarava stanje i trenutnu situaciju na sceni. Vrhunska glumačka igra za oči i dušu gledatelja traje oko 60 min.

Postava
Petar Leventić
kraljević Edward, Slušač, Tomova baka, Pete, lord St. John, Kralj Henrik VIII, Razbojnik 1.
Marko Makovičić
kraljević Edward, Slušač, Tomova baka, Pete, lord St. John, Kralj Henrik VIII, Razbojnik 1.
Ivan Horvat
prosjak Tom, Prolaznik, Pete, Šegrtova baka, Razbojnik 2. Luka Merlin: Pripovjedač
Ana Merlin
Režija
Tomislav Zajec
Dramatizacija
Nagrade
Program kulturnih potreba Grada Zagreba
Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba uvrstio je ovu predstavu u Program kulturnih potreba Grada Zagreba za 2006. godinu.
Unutar samo godinu i 10 mjeseci od premijere predstava je odigrana čak 100 puta širom Hrvatske.
22 presvlake dvoje glumaca na sceni izazivaju oduševljenje gledatelja u malim i velikim cipelama.
Dramatizaciju Tomislava Zajeca osvojila nagradu na NAJ NAJ Festivalu 2006.
Predstava je za sjajnu dramatizaciju Tomislava Zajeca osvojila nagradu na NAJ NAJ Festivalu 2006. god. u konkurenciji najboljih predstava za djecu iz cijele Hrvatske.
Nagrada Festivala ASSITEJ 2008. za najbolju mušku ulogu (Marko Makovičić).
Osvrti
"Vrhunska glumačka igra za oči i dušu gledatelja" kscdonbosco.ba
Žepče, BiH
Galerija