Škrtac

Svečana premijera : 07.10.2014. - Scena Vidra, Zagreb !
Predstava je gostovala u mnogim gradovima i mjestima širom HR i u inozemstvu (Bol, Drniš, Domašinec, Imotski, Jelsa, Koprivnica, Livno (BiH), Nin, Novi Marof, Pirovac, Ploče, Podgora, Sarajevo (BiH), Skradin, Visoko (BiH), Žepče (BiH))...

Dok zaneseni mladi ljubavnici čeznutljivo, kao u groznici, ugovaraju svoja vjenčanja i jedini trag kojeg slijede jest trag ljubavi i slatke žudnje, jedan se starac u strahu da ne izgubi svoju jedinu ljubav - škrinjicu s novcem - znoji i danonoćno bdije, sumnjajuć u svakog, pa i samog sebe. U svemu vidi smrtnu opasnost i svaka je nova okolnost samo još jedna strašna prilika da mu divna „ljubavnica“ bude oduzeta. Bez nje on nema života. Bez nje sve prestaje. Ta ga opsesivna briga pretvara u zlog i zajedljivog starca koji sa velikim zadovoljstvom svima priječi put prema ispunjenju, a samo zato što neprestano pazi da mu ne pokradu zlato. Tako s punim pravom zaslužuje naslov škrca, lašca, gulikože.

Pogledajte i osjetite u što se sve čovjek onog i svakog doba može pretvoriti, ako dopusti da ga vodi pohlepa i zloća i ako dopušta da svi i sve dobro ovoga svijeta prolazi pokraj njega neopaženo, dok on svagda gleda i vidi samo sebe. Kako ostati nevin i čist u takvom okruženju, kako biti vjeran sebi i biti „ljubavan“ u svemu tome. Zvuče li Vam poznato ove misli ?  Podsjećaju li Vas na nas „današnje“ i na ovo „naše doba“?  Da-odgovaram s Vama. Potrebna je željezna volja da se ostvare naši snovi na ovoj kugli koju nazivamo „svojom“.

No nije sve tako ozbiljno, dapače iznad svega je gromki smijeh i humor kojeg izaziva svaka spletka i svaka luda situacija ove apsurdne komedije, komedije koja nam se događa svakog dana. Na kraju krajeva, ova drama kao i drama života ipak završava pobjedom ljubavi. Barem tako vjerujemo. I samo zato nikada od nje ne odustajmo, a oni koji vide samo sebe, naposljetku će spoznati isto.

Ko fućka škrca, all you need is love.

Vaš, Ivan Horvat

Postava
Ivan Horvat
Ana Merlin
Gordana Šimić
Ivan Bošnjak
Osvrti
"Odlična gluma i inteligentan humor" port.hr
"Horvatov Harpagon može se mjeriti s najuspješnijim i najpoznatijim utjelovljenjima tog lika." kazaliste.hr
"Glumci kazališta Merlin u predstavi Škrtac ponudili su publici iznad svega gromki smijeh i humor kojeg je izazivala svaka spletka i svaka duhovita situacija ove svjetski poznate komedije" livno.ba
"Kazalište Merlin predstavom Škrtac oduševilo Žepčake"- pogledajte (Radio postaja Žepče) postaja.ba
Galerija