Kraljević i prosjak

Kraljević i prosjak

Adaptacija po motivima istoimenog romana Marka Twaina.

PREMIJERA je održana 23.11.2005. u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, a svoju jubilarnu 100 - tu izvedbu doživjela je samo nakon godinu i 10 mjeseci igranja u kazališnim prostorima diljem cijele Hrvatske, kao i tijekom ljetne turneje 2006. i 2007. na otvorenim scenama. Radosno tužna priča u kojoj dva dječaka u tajnosti zamjenjuju svoje životne uloge. To sa sobom nosi bezbroj radosnih, komičnih, opasnih, ali i tužnih situacija.

Dječaka ljubav, milosrđe, opraštanje i tolerantnost prosjaka Toma i kraljevića Edwarda bile su putevi velikih pozitivnih promjena u tom okrutnom vremenu vladavine kralja Henrika VIII. Kraljević, Prosjak, Baka, Sir John, Pete, Kralj Henrik VIII, Šegrt, Zatvorenici ... su likovi u koje gotovo trenutačno ulaze samo dva glumca na sceni. Teško je vjerovati, ali za vrijeme jednosatne predstave, glumci se za vrijeme igre, presvuku 22 puta, i jednako toliko puta promjene karakter i stanje.

Doista virtuozno i hvale vrijedno predanje. Današnji svijet nije ništa manje okrutan, samo na drugačiji način. Potražimo u svojemu srcu to najveće svjetlo i oslobodimo ga. Dogodit će se čudo. Zbog svega rečenog, predstava je dinamična i obojena vjernim kostimima i rekvizitima. Glazba odiše tonom vremena u kojem se radnja zbiva, a svjetlo zorno dočarava stanje i trenutnu situaciju na sceni. Vrhunska glumačka igra za oči i dušu gledatelja traje oko 60 min.

PREDSTAVA NAMIJENJENA: djeca (starija od 7 godina), mladi i odrasli

Postava

Glume:

PETAR LEVENTIĆ ili MARKO MAKOVIČIĆ: kraljević Edward, Slušač, Tomova baka, Pete, lord St. John, Kralj Henrik VIII, Razbojnik 1.

IVAN HORVAT: prosjak Tom, Prolaznik, Pete, Šegrtova baka, Razbojnik 2.
Luka Merlin: Pripovjedač

Režija: ANA MERLIN i kazalište Merlin

Dramatizacija: TOMISLAV ZAJEC

Glazba: MARKO MATANOVIĆ

Nagrade

Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba uvrstio je ovu predstavu u Program kulturnih potreba Grada Zagreba za 2006. godinu.

Unutar samo godinu i 10 mjeseci od premijere predstava je odigrana čak 100 puta širom Hrvatske.

22 presvlake dvoje glumaca na sceni izazivaju oduševljenje gledatelja u malim i velikim cipelama.

Predstava je za sjajnu dramatizaciju Tomislava Zajeca osvojila nagradu na NAJ NAJ Festivalu 2006. god. u konkurenciji najboljih predstava za djecu iz cijele Hrvatske.

Nagrada Festivala ASSITEJ 2008. za najbolju mušku ulogu (Marko Makovičić).

Osvrti na predstavu

"Vrhunska glumačka igra za oči i dušu gledatelja" – kscdonbosco.ba, Žepče, BiH

Nadolazeće izvedbe predstave Kraljević i prosjak

Galerija slika

Predstava