Škrtac

Škrtac

Molierov  Škrtac - Merlinov Škrtac

Dok zaneseni mladi ljubavnici čeznutljivo, kao u groznici, ugovaraju svoja vjenčanja i jedini trag kojeg slijede jest trag ljubavi i slatke žudnje, jedan se starac u strahu da ne izgubi svoju jedinu ljubav - škrinjicu s novcem - znoji i danonoćno bdije, sumnjajuć u svakog, pa i samog sebe. U svemu vidi smrtnu opasnost i svaka je nova okolnost samo još jedna strašna prilika da mu divna „ljubavnica“ bude oduzeta. Bez nje on nema života. Bez nje sve prestaje. Ta ga opsesivna briga pretvara u zlog i zajedljivog starca koji sa velikim zadovoljstvom svima priječi put prema ispunjenju, a samo zato što neprestano pazi da mu ne pokradu zlato. Tako s punim pravom zaslužuje naslov škrca, lašca, gulikože.

Pogledajte i osjetite u što se sve čovjek onog i svakog doba može pretvoriti, ako dopusti da ga vodi pohlepa i zloća i ako dopušta da svi i sve dobro ovoga svijeta prolazi pokraj njega neopaženo, dok on svagda gleda i vidi samo sebe. Kako ostati nevin i čist u takvom okruženju, kako biti vjeran sebi i biti „ljubavan“ u svemu tome. Zvuče li Vam poznato ove misli ?  Podsjećaju li Vas na nas „današnje“ i na ovo „naše doba“?  Da-odgovaram s Vama. Potrebna je željezna volja da se ostvare naši snovi na ovoj kugli koju nazivamo „svojom“.

No nije sve tako ozbiljno, dapače iznad svega je gromki smijeh i humor kojeg izaziva svaka spletka i svaka luda situacija ove apsurdne komedije, komedije koja nam se događa svakog dana. Na kraju krajeva, ova drama kao i drama života ipak završava pobjedom ljubavi. Barem tako vjerujemo. I samo zato nikada od nje ne odustajmo, a oni koji vide samo sebe, naposljetku će spoznati isto.

Ko fućka škrca, all you need is love.

Vaš, Ivan Horvat

 

Svečana premijera : 07.10.2014. - Scena Vidra, Zagreb !

Predstava je gostovala u mnogim gradovima i mjestima širom HR i u inozemstvu (Bol, Drniš, Domašinec, Imotski, Jelsa, Koprivnica, Livno (BiH), Nin, Novi Marof, Pirovac, Ploče, Podgora, Sarajevo (BiH), Skradin, Visoko (BiH), Žepče (BiH))... 

 

PREDSTAVA NAMIJENJENA: mladi (stariji od 12 godina) i odrasli

Postava

Ivan Horvat

Ana Merlin

Gordana Šimić

Ivan Bošnjak

Osvrti na predstavu

"Odlična gluma i inteligentan humor" – port.hr

"Horvatov Harpagon može se mjeriti s najuspješnijim i najpoznatijim utjelovljenjima tog lika." – kazaliste.hr

"Glumci kazališta Merlin u predstavi Škrtac ponudili su publici iznad svega gromki smijeh i humor kojeg je izazivala svaka spletka i svaka duhovita situacija ove svjetski poznate komedije" - livno.ba

"Kazalište Merlin predstavom Škrtac oduševilo Žepčake"- pogledajte (Radio postaja Žepče) ovdje

Nadolazeće izvedbe predstave Škrtac

Galerija slika

Predstava

Proba